Panellets de la padrina Teresa

Panellets de la padrina Teresa

Racions: 2kg

Temps: 5h

Dificultat: Mitja

Ha arribat la castanyada, i el dolç estrella al nostre país per aquestes dates tots sabem quin és… els panellets!

De receptes de panellets n’hi ha moltíssimes, i tothom els fa al seu gust. Aquesta però, és la que trobo més bona i és la que sempre s’ha fet a casa del Marc: una recepta que ha anat passant de pares a fills, de fills a néts, i fins a dia d’avui… la recepta dels panellets de la padrina Teresa!

Per al massapà

  • 1kg d’ametlles ratllades
  • 1kg de sucre
  • 200g de moniato bullit
  • 2 clares d’ou a punt de neu
  • 1 ratlladura de llimona

Per als panellets

  • 2 rovells d’ou
  • 250g de pinyons
  • 150g d’ametlles pelades senceres
  • cireres confitades verdes i vermelles
  • nous
  • 50g de xocolata
  • 150g de coco
  • codonyat

Per a l'almívar

  • aigua
  • sucre

Pel massapà

  1. Comenceu a preparar el massapà el dia anterior: barregeu i amasseu de mica en mica tots els ingredients fins a formar una massa homogènia que es deixa reposar d’un dia per l’altre.
  2. Prepareu les llaunes del forn amb paper de forn i engegueu el forn a 250ºC amb calor només a dalt. Penseu que cal coure els panellets de diferents gustos per separat, ja que pot variar el temps de cocció. Els panellets han de coure poca estona, uns 3 o 4 minuts. Si veieu que quden crus de sota, feu un toc de forn per baix, però vigilant, ja que es cremen de seguida.
  3. Per a que tots els panellets tinguin una mida semblant, aneu fent cilindres llargs i prims amb el massapà i talleu porcions petites, d’uns 12 grams aproximadament, i formeu una boleta amb cada tros.
  4. El truc per aconseguir que els panellets brillin és fer un almívar tant per tant de sucre i aigua (mateix pes dels dos ingredients). Per preparar l’almívar, poseu en un cassó al foc la mateixa quantitat de sucre que d’aigua i retireu-ho quan comenci a bullir. Deixeu refredar.

Ara ja podem passar a preparar els panellets de diferents gustos:

Panellets de pinyons

  1. Un cop fetes les boletes, barregeu en un bol els pinyons amb 20g de rovells i 20g d’almívar per a que els pinyons s’adhereixin fàcilment.
  2. Per arrebossar les boletes de pinyons, agafeu un grapat generós de pinyons i pressioneu la boleta entre les dues mans fent moviments rotatoris per tal d’enganxar els pinyons.
  3. Poseu els panellets a la safata del forn i coueu-los fins que siguin daurats.
  4. Per aconseguir que brillin, pinteu-los amb almívar just quan els traieu del forn, quan siguin ben calents.

Panellets de coco

  1. Barregeu el massapà amb coco ratllat al gust (aproximadament, la meitat de coco que de massapà).
  2. Feu boletes i doneu-los-hi forma de bolet.
  3. Mulleu la punta amb ou batut i arrebosseu-la amb coco ratllat.
  4. Coueu-los al forn fins que es daurin.

Panellets de codonyat

  1. Formeu un cilindre llarg i prim de massapà i aixafeu-lo amb el taló de la mà, de manera que us quedi un rectangle llarg i prim.
  2. Talleu tires de codonyat i col·loqueu-les de forma longitudinal al mig del rectangle de massapà.
  3. Tanqueu el rectangle ajuntant les puntes de massapà, tot formant un xurro.
  4. Talleu porcions amb l’ajuda d’un ganivet (feu el tall esbiaixat, que us quedarà més bonic).
  5. Pinteu amb la barreja de rovell i almívar i espolseu amb sucre.
  6. Coueu-los al forn fins que es daurin.

Panellets d'ametlla

  1. Ensorreu una ametlla sencera a cada boleta de massapà.
  2. Pinteu cada panellet amb barreja de rovell i almívar.
  3. Coeu-los al forn fins que es daurin.

Panellets de nous i xocolata

  1. Ensorreu mitja nou a cada boleta de massapà
  2. Coeu-los al forn fins que es daurin.
  3. Un cop cuits, desfeu una mica de xocolata negra i pinteu les nous.

Panellets de cirera

  1. Poseu mitja cirera verda o vermella a cada boleta de massapà.
  2. Coeu-los al forn fins que agafin color.

 

Deixa un comentari