Sempre havia tingut por a posar-me amb això de la llard de porc, però no és gens complicat. He tret la recepta del Monstruo de las Galletas, on ho explica molt bé i hi ha el pas a pas de l’elaboració de les ensaïmades. Aquí teniu les meves.

Temps de preparació: 2 h + 12 h repòs

Racions: 10

Dificultat: Mitja

Ingredients pel preferment

✓ 250g de farina de força

✓ 125g d’aigua

✓ 5g de llevat sec de forner

Ingredients per a la massa

✓ 750g de farina de força

✓ 10g de llevat sec de forner

✓ 150g de sucre

✓ 3 ous

✓ 350ml d’aigua

Ingredients per a formar les ensaïmades

✓ llard

✓ sucre llustre

Preparació

  1. Comenceu fent el preferment: barregeu l’aigua, el llevat i la farina, amasseu-los lleugerament, tapeu el preferment amb un paper film i deixeu-lo reposar fins que dobli el volum.
  2. Mentrestant, feu la massa: barregeu tots els ingredients i amasseu-los bé. Afegiu el preferment i seguiu amassant. La massa serà força tova i elàstica, amasseu molt (sense afegir més farina) i es tornarà menys enganxosa.
  3. Finalment, unteu-vos les mans amb una mica d’oli, feu una bola amb la massa i deixeu reposar fins que dobli el seu volum.
  4. Torneu a amassar lleugerament la massa i dividiu-la en porcions d’uns 50 grams. Deixeu reposar les porcions 15 minuts.
  5. Passat aquest temps, agafeu una porció, estireu-la amb el palmell de la mà i acabeu-la estirant amb el corró donant-li forma rectangular d’1 mil·límetre de gruix. Aixequeu la massa d’un costat i estireu-la per fer-la una mica més fina encara.
  6. A sobre, escampeu-hi amb els dits una capa de llard, enrotlleu la massa amb la llard a dins i doneu forma d’ensaïmada.
  7. Col·loqueu les ensaïmades ben separades a la safata del forn (forrada amb paper o silpat), les pulveritzeu amb aigua perque no s’assequin i les deixeu unes 12 hores tapades.
  8. Al dia següent, preescalfeu el forn a 220ºC amb calor a dalt i a baix, pulveritzeu les ensaïmades novament amb aigua i empólvoreu-les amb sucre llustre.
  9. Coeu al forn fins que es daurin (jo he trigat 10 minuts) i deixeu-les refredar sobre una reixa.