Sempre havia tingut por a posar-me amb això de la llard de porc, però no és gens complicat. He tret la recepta del Monstruo de las Galletas, on ho explica molt bé i hi ha el pas a pas de l’elaboració de les ensaïmades. Aquí teniu les meves.
► Temps de preparació: 2 h + 12 h repòs
❖ Racions: 10
✪ Dificultat: Mitja
Ingredients pel preferment
✓ 250g de farina de força
✓ 125g d’aigua
✓ 5g de llevat sec de forner
Ingredients per a la massa
✓ 750g de farina de força
✓ 10g de llevat sec de forner
✓ 150g de sucre
✓ 3 ous
✓ 350ml d’aigua
Ingredients per a formar les ensaïmades
✓ llard
✓ sucre llustre
Preparació
- Comenceu fent el preferment: barregeu l’aigua, el llevat i la farina, amasseu-los lleugerament, tapeu el preferment amb un paper film i deixeu-lo reposar fins que dobli el volum.
- Mentrestant, feu la massa: barregeu tots els ingredients i amasseu-los bé. Afegiu el preferment i seguiu amassant. La massa serà força tova i elàstica, amasseu molt (sense afegir més farina) i es tornarà menys enganxosa.
- Finalment, unteu-vos les mans amb una mica d’oli, feu una bola amb la massa i deixeu reposar fins que dobli el seu volum.
- Torneu a amassar lleugerament la massa i dividiu-la en porcions d’uns 50 grams. Deixeu reposar les porcions 15 minuts.
- Passat aquest temps, agafeu una porció, estireu-la amb el palmell de la mà i acabeu-la estirant amb el corró donant-li forma rectangular d’1 mil·límetre de gruix. Aixequeu la massa d’un costat i estireu-la per fer-la una mica més fina encara.
- A sobre, escampeu-hi amb els dits una capa de llard, enrotlleu la massa amb la llard a dins i doneu forma d’ensaïmada.
- Col·loqueu les ensaïmades ben separades a la safata del forn (forrada amb paper o silpat), les pulveritzeu amb aigua perque no s’assequin i les deixeu unes 12 hores tapades.
- Al dia següent, preescalfeu el forn a 220ºC amb calor a dalt i a baix, pulveritzeu les ensaïmades novament amb aigua i empólvoreu-les amb sucre llustre.
- Coeu al forn fins que es daurin (jo he trigat 10 minuts) i deixeu-les refredar sobre una reixa.