Aquest nom tan llarg no vol dir que sigui complicat. Es tracta de tres elaboracions diferents que encaixen la mar de bé.

La recepta d’avui està treta de tres pàgines que freqüento bastant: la de pasta de Gastronomia&cía, la de pesto de Directo al Paladar i la d’escuma del blog Gadgets de Cuina.

Temps de preparació: 2 h

Racions: 4

Dificultat: Mitja

Ingredients per la pasta de fajol

✓ 2 ous

✓ 200g de farina de fajol

✓ 25ml d’aigua

✓ un pessic de sal

Ingredients pel pesto de bròquil

✓ 1 bròquil

✓ 1 dent d’all

✓ 1 grapat de pinyons

✓ 4 cullerades d’oli d’oliva

✓ mitja culleradeta de sal

✓ ratlladura de mitja llimona

✓ 80g de formatge parmesà

✓ unes fulles d’alfàbrega fresca

✓ pebre negre

Ingredients per l'escuma de parmesà

✓ 230g de llet

✓ 150g de parmesà

✓ 115g de nata

✓ 2 càrregues de gas per a sifó de 0,5 litres

Preparació de la pasta

  1. Aboqueu la farina sobre el marbre i doneu-li forma de volcà, de manera que us quedi un forat al mig.
  2. Afegiu els ous, la sal i l’aigua al mig de la farina i aneu incorporant la farina cap al centre ajuntant els ingredients.
  3. Amasseu fins a obtenir una massa fina i homogènia.
  4. Si teniu amassadora, salteu-vos els tres passos anteriors i poseu directament tots els ingredients al bol i deixeu-la amassar fins que aconseguiu una pasta uniforme.
  5. Feu una bola amb la massa, emboliqueu-la amb paper film i deixeu reposar a la nevera durant una mitja hora.
  6. Passat aquest temps, traieu la barreja de la nevera, enfarineu el marbre, feu quatre porcions de la massa per a treballar-la millor i estireu-la amb un corró.
  7. En aquest punt, si teniu màquina per a fer pasta aneu seguint les instruccions del fabricant. Si no és així, feu-la ben prima amb el corró i aneu tallant els espaguetis amb l’ajuda d’un ganivet.
  8. Quan tingueu els espaguetis fets, podeu cuinar-los en aquest moment o deixar que s’assequin i bullir-los més endavant.
  9. Aquest tipus de pasta acostuma a necessitar, si és fresca, uns 7 minuts de cocció. Si se us asseca, necessitarà un pel més de cocció.

Preparació del pesto

  1. Separeu les branquetes del bròquil, renteu i escorreu bé.
  2. Bulliu el bròquil o feu-lo al vapor. Jo aquest cop l’he fet al vapor deixant que es cogui només 5 minuts.
  3. Per altra banda, peleu la dent d’all.
  4. En una paella sense oli, torreu lleugerament els pinyons.
  5. Poseu a la picadora el bròquil, els pinyons, l’oli, la sal, la ratlladura de llimona, el formatge i les fulles d’alfàbrega.
  6. Tritureu-ho tot fins aconseguir una mescla homogènia.
  7. Reserveu per posar per sobre de la pasta.


Preparació de l'escuma

  1. Per fer aquesta recepta, necessitareu un sifó. A falta d’aquest, poseu un bon grapat de parmesà ratllat per sobre del pesto.
  2. Ratlleu el formatge i poseu-lo a foc mig en un cassó juntament amb la llet.
  3. Remeneu fins que estigui totalment fos el formatge i preu el foc.
  4. Afegiu la nata i aboqueu la mescla a un bol.
  5. Tritureu amb el túrmix.
  6. Coleu amb l’ajuda d’un colador de malla fina i introduïu-ho al sifó per a escuma.
  7. Tanqueu el sifó i carregueu-lo amb dues càrregues de gas.
  8. Sacsegeu el sifó amb força unes 4 vegades i deixeu reposar amb el portacàpsules posat durant un mínim de 2 hores a la nevera en posició horitzontal.
  9. En el moment de servir, escalfeu el sifó al bany maria.
  10. Poseu l’escuma per sobre del pesto.